Om oss

IMG_2199
Lindholmens Konstrum
bärs upp av tre pelare, Konstakademi, Konstförening, Konstprojekt och drivs av kulturföreningen Lindholmens Konstrum i egna ateljéer i Träverkstaden, som är en legendarisk byggnad, där man finsnickrade träinredningen till de färdigsvetsade båtarna under varvets storhetstid  i Göteborgs pittoreska hamnmiljö.

Numera härbärgerar byggnaden en hel del konstnärsateljéer, bl. a. ateljéföreningen Fribordet, en sjudande kulturell verksamhet som  kompletterar dynamiskt den unga och kreativa IT-utbildningarna och den innovativa företagsamheten som har vuxit starkt vid Lindholmspiren de senaste åren. Träverkstaden med våra Konstrum ligger strategiskt placerad ”mitt på Göteborgskartan”, alldeles vid Lindholmens tilläggsplats, där bl.a. både  Älvnabben och Älvnabbaren trafikerar, med bl. a. nonstopp-gratisfärjor mellan Stenpiren-Lindholmspiren.

Skolan erbjuder en konstnärlig grundorientering- och individuella fördjupnings-handledningar  Lämplig både för nybörjaren och för den som målat tidigare. Här får du öka dina kunskaper i teckning, måleri och fördjupa dig i det egna skapandet inför t ex utställningar. Om du vill söka vidare så finns här goda möjligheter att framställa arbetsprover.

Ämnen

Teckning
Eleven lär sig grundkunskaper som perspektiv, proportioner, komposition, material, anatomi, m m. Vi undersöker begrepp som rytm, volym, ytfördelning och ljus – för att göra dem till användbara uttrycksmedel. Vi arbetar med formövningar, avbildning och tecknar i miljöer utanför skolan.

Kroki
Teckning efter modell där ljus, färg och material undersöks för att vidga uttrycksfältet.

Måleri
Natur-, stilleben- och interiörstudier skärper seendet. Det är en utgångspunkt för samtal kring bildens verkningsmedel. Begrepp inom färg och form blir till verktyg i det konstnärliga arbetet. Idébaserade övningar öppnar vägar till den subjektiva bildvärlden.

Modellmålning
Modellmåleriet är ett bra komplement till det friare övningar. Här kan eleven undersöka gränskontraster, förhållandet mellan motiv och bildyta. Målet är att lära sig att kunna se bildens rytmer, spänningar i alla typer av visuella kontraster mellan motivet och bildens övriga bestånsdelar .

Akvarell
Vi arbetar efter bild, stilleben, porträtt och modell. Experiment med olika typer av papper, penslar m.m. Samt går igenom färglära. Eleven arbetar även med eget bildkomponerande.

Konsthistoria
Kronologisk konsthistoria, speglad i idéhistoria och konstteori. Och kontinuerlig bevakning av samtidskonst.

– Om Peter Hefner

CV 2015 05 30 

Studieintyg Göteborgs universitet Peter Hefner 

molnpåaluminium
Till Galleri PS

Jag har undervisat i bildkonst i många olika nyanser och har ca tjugosju års engagemang i ämnet. Som ”baspalett”: teckning, måleri, akvarell, perspektiv- och färglära, konsthistoria; och även i nyare media som land art, installation, performance, videodokumentation m.m. sedan 1987.

Efter tjugosju läsår har konstpedagogiken kommit att innebära många starka personliga samtal, en oas av direkthet som sällan finns i vardagen, ett umgängessätt, alltför viktigt för mig för att kompromissa bort helt, för den ”darwinistiska överlevnadens” skull.

Att starta Lindholmens Konstskola är ett försök att värna om denna sköra integritet och ömsesidiga tillit som ska kunna få plats att etableras mellan oss i ateljén för uppriktigt och ostört forskande om sinnesuttryckens poetiska potential att nå varandra bortom tillfälliga sociala koder.

performance OH JA
Till Youtube-klipp om OH JA

Jag vill tro att denna angelägenhet och behov av en oas, en lund liknande den som den berömda trädgården Akadémeia stod för, är viktig för många andra med mig.
Ni som känner det så är varmt välkomna till oss!

Peter Hefner

– Om ”Dr. Livingstone, I presume?” projektet

– Om Local Calls projektet

förslag till rum, beskyren 2010 maj 06
Till Local Calls katalog
 

En reaktion på ”Om oss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s