Premiärvisning av SVÄRTANS AMBASSADÖRER – En film om IX-gruppen och svensk grafisk konst – på Lindholmens Konstrum onsdagen den 29 november kl 17 30. – Varmt välkomna!

NIO grafiker, i svärta och ljus.

NIO konstnärer som under tre decennier radikalt kom att påverka den svenska konstscenen. Det är historien om nio kurskamrater från Konsthögskolans grafiklinje i en tid då mycket av utbildningen omprövades. De fortsatte att arbeta tillsammans och den romerska nian, IX blev gruppens namn.
Deras portföljer med grafiska blad blev uppmärksammade och efterfrågade och man hade mer än 150 utställningar nationellt och runt om i världen under tiden 1964 – 1999.

Framgången låg i ett gott kamratskap, en törstande konstmarknad och en lidelse för grafisk konst. Några blev lärare i grafik, andra var utställningspedagoger och som exempel var de med och lade grunden till Grafikens Hus i Mariefred. De har också inspirerat nya generationer av konstnärer till fortsatt utveckling av svensk grafik.

IX-gruppens medlemmar: Gösta Gierow, Karl Erik Häggblad, Bengt Landin, Lars Lindeberg, Göran Nilsson, Alf Olsson, Nils G Stenquist, Philip von Schantz och P G Thelander.

En film av Thomaz Grahl och Sten-Ivan Bylund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s